Gå til indhold

En dum formulering

… og en træls fejllæsning

I dagens Kristeligt Dagblad (2. okt. 2020) kan man på forsiden læse mig citeret for en dum formulering. Det er et pluk fra en ældre artikel på rådgivningssiden adamogeva.dk, hvor jeg forsvarer onani og seksuelle fantasier. I den forbindelse er jeg så kommet for skade at udtrykke mig både ufølsomt og unuanceret: ”Personligt kan jeg ikke se noget syndigt i den lystne fantasi, der vel at mærke er ’naturlig’ af natur (det vil sige hverken handler om orgier, homoseksualitet, incest eller vold!) og ikke handler om konkrete kvinder eller mænd.” Citatet har desværre givet anledning til en shitstorm i flere medier imod både adamogeva.dk og mod de kristne friskoler, der sommetider henviser til denne hjemmeside. Det er blevet hævdet, at citatet ”sidestiller homoseksualitet med vold og incest”.

Jeg erkender virkelig, at det er en uheldig formulering. Hensigten var at nævne eksempler på problematisk seksualitet; men jeg skulle aldrig have sat dem sammen i samme sætning. For så forsvinder nuancerne. Og netop i sjælesorg handler alt om nuancer! Mennesker med en homoseksuel identitet (eller med homoseksuelle børn) må jo læse det som en lussing. Et homoseksuelt forhold kan godt være oprigtig kærlighed; det har jeg altid sagt.

Dertil kommer den horrible fejllæsning, at citatet skulle ”sidestille” homoseksualitet med fx vold og incest. Det kunne naturligvis aldrig falde mig ind; og jeg havde aldrig forestillet mig, at det skulle kunne forvrides på den måde. Da de flere hundrede, der for nylig skrev under på en skrivelse om sexchikane i det politiske liv, med rette nævnte både klap i numsen og egentlig voldtægt som eksempler, ville de jo ikke dermed ”sidestille” de to ting; og der er næppe mange, der ville anklage dem for dét.

Artiklen på adamogeva.dk er nu ændret. Og hele sagen må minde os om at være særlig opmærksomme på formuleringer, der rører ved selve menneskers identitet.

Leif Andersen
Lektor/førsteamanuensis, cand.theol.