Gå til indhold

Menighedsfakultetet samarbejder med FIUC-Aarhus om at uddanne teologer til kirke og mission.

En russisk kunstner i Kyiv

Er verdens ende nær?

For nylig stødte jeg på navnet Viktor Mikhailovich Vasnetsov, en russisk maler fra 19. årh. Det var hans værk Apokalypsens fire ryttere (1887), der gjorde indtryk på mig. Det blev nemlig til under hans ophold i Kyiv, senere Ukraines hovedstad.

Vasnetsov skal jo ikke have skyld for sin landsmand Vladimir Putins krig i Ukraine. Men at en russisk kunstner kom til at afbilde de fire katastrofe- og fordærvsryttere Død, hungersnød, pest og krig (Johannes’ Åbenbaring kap 6) – af alle steder i Kyivs St Vladimir-katedral – det er så ironisk og grusomt, at det næsten ikke er til at bære.

Værket kan findes i Wikipedia-artiklen om Viktor Vasnetsov. Det er public domain, hvilket vil sige, at det må gengives.

 

Jeg ved jo ikke, hvor nær historiens sidste tid mon kan være. Men jeg ved, at den er os nærmere i dag, end da jeg var ung (Rom 13,11). Og jeg ved, at den skal genlyde af krigslarm og krigsrygter (Matt 24,6).

Og hvorfor så skrive en blogpost om så rædselsfuldt et emne? Fordi Jesus i samme åndedrag siger: ”Se til, at I ikke lader jer skræmme!” Altså stik imod, hvad vores natur og vel også hele vores kultur ville mene.

Det siger Jesus ikke, fordi han tager let på krig og katastrofer, men fordi han minder os om, at noget er vigtigere. At det alt sammen er præludium til befrielsens store dag.

”Jeg er optimist. Jeg tror på verdens undergang”, sagde Poul Hoffmann.

Leif Andersen
Lektor/førsteamanuensis, cand.theol.