Gå til indhold

Mit eget lille ekkokammer

Har informationssamfundet gjort mig klogere eller dummere?

Det fortælles om en skolelærer, at han udfordrede sin klasse til et lille tankeeksperiment: Hvis nu de mødte deres forældre i den alder, de selv havde nu, hvad ville så være sværest at forklare dem om den moderne verden?

En af dem skal have sagt, at det sværeste ville være at forklare, at jeg i min lomme har et lille apparat, hvormed jeg kunne komme i øjeblikkelig kontakt med de fleste mennesker i verden, og hvor jeg havde øjeblikkelig adgang til  den meste information i verden – og at jeg bruger den mest til at se kattevideoer på Youtube …

Vi troede, da informationssamfundet udviklede sig med stormskridt, at nu blev vi alle sammen meget klogere. Men meget tyder på, at vi generelt er blevet dummere. For den alt for overvældende informationsmængde har fået os til at trække os tilbage hver især til vores egen lille boble: mit eget lille ekkokammer, hvor jeg kun bliver præsenteret for den information og de holdninger, jeg allerede er enig i!

Jeg læser aldrig indlæg, som elsker præsident Trump. Og jeg læser aldrig indlæg, som hader Greta Thunberg. Jeg ser gerne videoer med debatter mellem kristne og ateister – men kun dem, hvor jeg på forhånd ved, at den kristne står stærkest.

Google og Youtube sørger også selv for det: De kender min søgehistorik; og så lægger de automatisk de links øverst, som ligner min hidtidige historik mest! Sådan er de indstillet; og sådan tjener de mest.

Resultatet er, at jeg bliver dummere. Sandsynligvis også mere, end jeg egentlig synes, jeg har råd til.

Leif Andersen
Lektor, cand.theol.