Gå til indhold

Mørket viger

Så har vi igen passeret et årsskifte. Farvel til 2015, som blev et turbulent år, hvor terror og mennesker på flugt trak de store overskrifter. Europas sammenhængskraft, åbne samfund, åbne grænser og medmenneskelighed er udfordret. Meget virker uoverskueligt, og toppolitikere synes rådvilde.

 

Så har vi igen passeret et årsskifte. Farvel til 2015, som blev et turbulent år, hvor terror og mennesker på flugt trak de store overskrifter. Europas sammenhængskraft, åbne samfund, åbne grænser og medmenneskelighed er udfordret. Meget virker uoverskueligt, og toppolitikere synes rådvilde. Situationen skaber utryghed også i den danske befolkning, og vores statsminister forsøgte i sin nytårstale at skabe en vis tryghed med mantraet: ’Vi passer på Danmark’.

2015 indeholdt dog også lyspunkter. Et af dem var for mig, at den danske journalist, Charlotte Rørth, er begyndt at stå åbent frem og fortæller om sit personlige møde med Jesus.  To gange har hun i en katolsk kirke i Spanien set Jesus lyslevende for sig og hørt ham tale personligt til hende. Charlotte Rørth har fortalt om sine oplevelser i bogen: ’Jeg mødte Jesus’ og i utallige foredrag rundt og i landet. Det er tydeligt, at der er sket noget radikalt i hendes liv. Fra at være en åndeligt set ret ureflekteret kulturkristen er hun nu 100 % overbevist om, at Jesus lever. Som hun udtrykker det: ’Jeg tror ikke, jeg ved, at Jesus er der’. Da hun holdt foredrag i Sct. Pauls Kirke i Aarhus var det med altermaleriet af Saulus’ omvendelse på vej til Damaskus som baggrund. Og det var ikke svært at få øje på parallellerne. Begge fik helt uventet et møde med Jesus, der vendte fuldstændigt op og ned på deres hidtidige forestillinger, og begge er begyndt et helt nyt liv med Jesus som omdrejningspunkt.

I søndags hørte vi til gudstjenesten i epistelteksten apostlen Johannes sige: ’Mørket viger’, og ’Det sande lys skinner allerede’. Det giver mig håb at tænke på og reflektere over. Det er ikke hele sandheden, at meget virker skræmmende og kaotisk med henblik på 2016. Den store sandhed er, at mørket viger. Denne faldne verden gør sine krampetrækninger, før den en dag kollapser og giver plads til Guds fuldkomne Rige. Det er det håb, der møder os i evangeliet. ’Det sande lys skinner allerede’, for Jesus er kommet, han lever, og det er kun et spørgsmål om tid, før han viser sig i sin herlighed, ikke blot for en enkelt dansk journalist, men for hele menneskeheden. Derfor kan vi som kristne med oprejst pande tage imod et nyt år, hvor uoverskueligt det end tager sig ud. Som afdøde biskop Georg S. Geil udtrykte det: ’Vi ved ikke, hvad der kommer. Men vi ved, hvem der kommer’.

Godt nytår!

Nils Andersen
Landssekretær