Gå til indhold

Opvækst og Gudsbillede

Sagen er: Børn og voksne får kun et sandt gudsbillede ved at høre historierne om Jesus. Han er Guds billede, derfor skal vi høre historierne om ham og tage dem til hjerte.

Opvækst og Gudsbillede

For nogle uger siden kom jeg sammen med nogle venner til at drøfte forholdet mellem opvækst og gudsbillede. Det var på baggrund af noget materiale, som mente at kunne påvise et nærmest 1:1 forhold mellem opvækst og Gudsbillede. Var far vred, var Gud også vred. Var far ligeglad, var Gud også ligeglad, var far tilfreds, var Gud også tilfreds. Pointen var klar nok, børn ser deres forældre som et spejl af Gud og danner deres gudsbillede derudfra.

Nu var der ikke nogen dokumentation for påstanden, men derfor kan det jo godt være en overvejelse værd. Jeg tror personligt ikke, at mine børn forveksler mig med Gud eller Jesus, jeg tror, de har en klar opfattelse af, at jeg, som man siger, også kun er et menneske. Men måske gør de det ubevidst, kunne man anføre. Og det kan jo godt være, det er bare så svært at dokumentere det, der er ubevidst. Det ubevidste har jo det ved sig, at det er skjult for bevidstheden.

Så kunne man spørge: Løber du ikke bare fra dit ansvar. Burde du ikke tænke over, hvilket billede af Gud, du giver videre til dine børn? Og så føler man sig jo pludselig sat sådan lidt skakmat. For det kan man jo godt forstå, at man bør gøre. Lykkeligvis fastholdes man kun i skakmatfølelsen, indtil man får tænkt sig lidt mere om. For nogle gange er tingene faktisk mere enkle, end man kan komme til at gøre dem til.

Sagen er: Børn og voksne får kun et sandt gudsbillede ved at høre historierne om Jesus. Han er Guds billede, derfor skal vi høre historierne om ham og tage dem til hjerte. Derfor bør voksne, som gerne vil give deres børn et sandt billede af Gud, også være optagede af at fortælle dem historierne om Jesus. Det er også derfor vi i kirken, hver søndag prædiker over et stykke fra de fire evangelier. På denne måde overleveres det rigtige og sunde billede af Gud til både og voksne.

Men skal man da slet ikke tænke på at være en god far eller mor for sine børn? Jo, men ikke for at give dem et sandt gudsbillede. Jamen, hvorfor så? … det burde ikke være nødvendigt at svare på.

 

Klaus Vibe
Adjunkt, ph.d., cand.theol.