Hvad er evangeliet? – ny podcastserie med Morten Hørning Jensen

Kan man skrive 500 sider om evangeliet og få 12 podcastafsnit til at gå med samme emne?

Hvad er ’evangeliet’? Det spørgsmål har forfulgt mig så længe, jeg har teologisk hukommelse, så jeg til sidst vendte mig om og gav mig til at forfølge det. Jeg indrømmer, at det lyder som et spørgsmål, vi burde have svar på som teologer. Det er på en måde det enkleste spørgsmål af alle. Tæt på kirkens første spørgsmål endda. Er der noget at diskutere og få tiden til at gå med?

Ja, bliver jeg nødt til at sige. I virkeligheden er det jo et spørgsmål, der går tilbage til et af de ældste skrifter i Ny Testamente, Galaterbrevet. Her skriver Paulus jo med store bogstaver og ildrøde kinder om et ’andet evangelium’, end det han forkynder. De var i den første kirke ikke enige om, hvad evangeliet er.

Det har nutidige teologer også haft mere end svært ved at blive. Og et af de helt centrale kratere i den debat finder vi i Markusevangeliets første linje: ’Begyndelsen på evangeliet om Jesus Kristus, Guds søn’.

Så Markus er ikke i tvivl: Han skriver et evangelisk budskab om Jesus. Men hvad mener han med ’evangeliet’? Det var pga. dette vers, vi senere i kirkens historie begyndte at kalde de første fire bøger i Ny Testamente for ’evangelier’. Men da Markus skrev denne linje, tænkte han ikke på en ny type af skrifter. Det var et budskab, han sigtede til.

Men hvilket budskab?

Det er præcis spørgsmålet! Hvad er ’evangeliet’?

Det spørgsmål har jeg altså så forsøgt at forfølge, når det nu har forfulgt mig forstået på den måde, at jeg lige siden mine første dage som teologistuderende gerne har villet kunne svare enkelt på det.

Jeg må så straks erkende, at en bog på over 500 sider om dette spørgsmål på ingen måde kan siges at være et ’enkelt svar’. Det er vist snarere det modsatte. Der er dog en lille trøst på bogen sidste side, hvor jeg slutter med at give mit bud på en definition på blot fire linjer.

Og så én trøst mere, hvis man må sige det sådan: Sammen med teologistuderende Kasper Bergholt er jeg gået i gang med at ‘pod’e’ mig igennem bogens hovedpointer i en podcastserie under overskriften: ’Evangeliet er’. Der vil vi i ca. 12 afsnit forsøge at dykke ned i den fantastiske beskrivelse, Markus giver os af Jesus under overskriften: ’evangeliet er’.

De første to afsnit går i luften fredag d. 13. oktober. Du kan finde dem her:

https://podcasters.spotify.com/pod/show/evangeliet-er

… eller hvor du ellers lytter til podcasts.

 

Professor

Morten Hørning Jensen