Stress og mistrivsel i det moderne samfund: Hvad betyder det for unge kristne?

Unge i dag står overfor enorme udfordringer. Stress, udbrændthed og mistrivsel fylder meget i samfundsdebatten, og ifølge Jonathan Haahr Oehlenschläger, teologistuderende ved Menighedsfakultetet, rammer det også unge kristne.

– Mange i min generation, inklusive mig selv, kan opleve en stor grad af utilstrækkelighed og af ikke at gøre det godt nok, og flere ender med at blive helt udbrændte. Jeg tror, at det er vigtigt, at vi sætter fokus på, hvorfor det sker, og hvad vi kan gøre ved det, mener Jonathan Haahr Oehlenschläger, der studerer teologi ved Menighedsfakultetet.

Menighedsfakultetets årlige Spotlights-arrangement tager fat på disse udfordringer under titlen Kristen i præstations- og accelerationssamfundet.

– For mig at se er præstationssamfundet og accelerationssamfundet to gode begreber til at beskrive, hvordan mange oplever det samfund, vi lever i. Mange oplever at skulle præstere i næsten alle områder af livet, både socialt, fagligt og på arbejdet, og af ikke at gøre det godt nok. Samtidig oplever mange også, at alting går hurtigere og hurtigere, og at man hele tiden er bagud, hvilket kan forstærke oplevelsen af utilstrækkelighed, bemærker Jonathan Haahr Oehlenschläger, der har været med til at planlægge aftenen.

De kristne fællesskaber og den kristne tro har ifølge Jonathan noget at bidrage med, når vi taler om præstations- og accelerationssamfundet, og han håber, at arrangementet kan sætte fokus på det:

– Jeg tror virkelig, at det kristne budskab har noget at sige ind i manges oplevelse af præstation og acceleration, og at de kristne fællesskaber kan være pusterum. Samtidig oplever jeg nogle gange selv det at være kristen som endnu en ting, jeg skal nå, og endnu en arena, jeg skal præstere i. Derfor tror jeg, at det er godt at have en realistisk samtale om, hvordan vi så er kristne i præstations- og accelerationssamfundet, hvor vi på den ene side fremhæver, at det kristne budskab har noget at sige, og på den anden side erkender, at det hele ikke bare bliver nemt, blot fordi vi er kristne, lyder opfordringen fra Jonathan Haahr Oehlenschläger.

Til Spotlights har Menighedsfakultetet inviteret forfatter Alma Nymann Berggren og sociolog Thomas Willer til at belyse disse problemstillinger.

– Vi har inviteret Alma og Thomas, fordi de med hver deres faglighed og indsigt kan hjælpe os med at forstå, hvorfor vores samfund ser ud, som det gør, og hvordan vi kan følge Jesus og lave kirke i det samfund, vi nu engang er i, siger Jonathan Haahr Oehlenschläger.

Spotlights afholdes fredag den 28. marts kl. 19 på Menighedsfakultetet, Katrinebjergvej 75, Aarhus N.